ponedeljek, 10. marec 2008

22. marec Svetovni dan voda

Izhajam iz okolja, ki je še vedno dakaj ohranjeno.Na onesnažen zrak ali vodo, ki prihaja od drugod, pa se tako ali tako ne da vplivati. Ko sem bil še mlajši, 20 let nazaj :), si niti nisem mogel predstavljati, da bi šel v trgovino in si kupil...VODO??? Kdor je bil žejen, si je natočil vodo iz pipe, prosil za njo v lokalu, ali pa stopil do potoka ali reke in se napil.Nepredstavljivo je bilo, da bi kdo kupil vodo. Vsi bi se mu smejali. Slišali smo, da tam nekje v arabskih deželah, kupujejo vodo. OK, to bi še šlo, eksotika pač...pa saj imajo nafto in denar. Pri nas pa bi krepko podvomili v moje psihofizično stanje, če bi takrat kupil vodo.

Danes pa :( Živim ob reki Savinji, dobrih 40 km od izvira in se še vedno kopam v njej, pa tudi piti si jo upam, čeprav malce s strahom. Po eni strani sem zadovoljen, da nam je uspelo obdržati okolje in reko v takšnem stanju. Glede na okoliščine, bi lahko bilo veliko slabše. Me pa žalosti, ko opazujem kako na reko vplivajo drugi, globalni vplivi. Segrevanje namreč. Ledenika, na katerem se je dalo še pred 30 leti maja in junija smučati (Okrešelj), ni več. Poleti se pretok reke tako zmanjša, da zaradi pomanjkanja kisika zelo hitro zrastejo zelene alge. Prej iskriva gorska reka izgleda bolj klavrno. Res se da v njej kopati in je tudi bolj topla kot včasih, ampak je pa bolj žalostna.

Pa še nekaj o plastenkah

Če vtipkate v iskalnik "pet plastenke" boste našli samo v Sloveniji kar nekaj strani prodajalcev in proizvajalcev PET izdelkov. Vsi povdarjajo da je PET plastika biološka, neškodljiva in rešitev za naravo. Moje mnenje je daleč od tega. PET polietilen tereftalat je še vedno plastika. Ta obremenjuje okolje tako pri nastanku, kot pri razgradnji.Wikipedija Po moje bi morali vodo prodajati v vračljivi stekleni embalaži. Stvar resda ni tako enostavna in priročna, narava pa bi ostala veliko manj prizadeta. Kako močan je svetovni kapital, lahko vidimo pri pločevinkah. Belgija je imela super vpeljan sistem povratnih steklenic in je opozarjala EU , da bo prišlo do velikanske obremenitve okolja, če se bo prilagodila predpisom EU in dovolila pivo v pločevinkah. Nič ni pomgalo, morala se je pokoriti direktivam EU (kapitala)
Tak potrošniški naravi sovražen način obnašanja, nam vsiljuje svetovni kapital, ki iz tega vleče kratkoročne profite. Mislim, da bi se tem pritiskom morali upreti. Vsakdo bi moral najprej razčistiti pri sebi, potem pa skupaj nastopati.

Andrej

Ni komentarjev: